Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

2016. márc. 07.

Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

Így tél végén, a közelgő tavasszal egyre jobban ki vagyunk éhezve a friss ízekre, de még nehéz megfelelő minőségű friss hozzávalókhoz jutni. Jobban járunk tehát ha még a megbízható téli zöldségeinkhez nyúlunk, például a céklához, mely valódi ásványi anyag és vitaminbomba. Ezt a tészta ételt pedig az is szeretni fogja, aki eddig messziről kerülte ezt a szuper színes zöldséget.

Hozzávalók (4 főre)
– 350 g durum tészta (farfalle, conchiglie rigate – olasz kagyló stb.)
– 450 g tisztított cékla
– 100 g lilahagyma (egy nagyobb fej tisztítva)
– 5 gerezd fokhagyma
– 100 g camembert
– 3 – 4 evőkanál tejföl és / vagy görög joghurt
– 1 nagy marék dió
– olívaolaj
– balzsamecet
– provence-i fűszerkeverék, vagy kakukkfű és rozmaring
– só

Elkészítés
A céklát és a hagymát kb. 1×1 centis kockákra vágjuk és egy nagyobb tűzálló tálban összekeverjük, sózzuk és fűszerezzük (2-3 rétegben tudjuk elteríteni). Hozzádobáljuk a fokhagymagerezdeket hámozás nélkül, mivel sokáig fogjuk sütni és így nem ég meg. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, még egyszer átkeverjük és 200 fokos sütőben alufóliával lefedve 2 órán át sütjük. A sütés közben többször (3-4 alkalommal) átkeverjük, ha nagyon elsüli a levét akkor kevés vizet öntünk alá. A sütés végén 5 percet fólia nélkül pirítjuk.
Amíg sül a cékla, szárazon megpirítjuk a diót serpenyőben majd durvára aprítjuk, a camembert sajtot is felvágjuk kisebb darabokra.
Sós vízben kifőzzük a tésztát, szigorúan al dente állagúra. Míg a tészta fő a megsült fokhagymákat kibontjuk a héjukból és egy kisebb késsel összeaprítjuk, a sült fokhagymát elkeverjük a tejföllel és a görög joghurttal. A sült céklát egy nagyobb lábosba kotorjuk, a kifőtt tésztát beleszedjük kevés főzőlével együtt, hozzáadjuk a fokhagymás tejfölt/joghurtot és a camembert-t, alaposan összekeverjük.
Tálaláskor megszórjuk a pirított dióval.

Tippek és trükkök
– A cékla sütési idejét nem érdemes megspórolni, hamarabb megpuhul, de egészen más dimenzióba emelkedik az íze a hosszú sütéstől. Elkészíthetjük egy nappal korábban is, jól tárolható hűvös helyen.
– A tejfölt és görög joghurtot szabadon variálhatjuk és akár helyettesíthetjük is tejszínnel vagy mascarpone-val.
– Camembert helyett érdemes valamilyen jobb féle kéksajttal is elkészíteni.

Címkék: camembert | cékla | dió | tészta | vega

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...

Sajtos keksz

Sajtos keksz

Az utóbbi években mindig készül nálunk ez a sajtos keksz az ünnepi időszakra, optimális esetben kitart karácsonytól szilveszterig. A recept egy régi "nyugat-német" Burdából származik, amikből anno...