Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

2016. márc. 07.

Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

Így tél végén, a közelgő tavasszal egyre jobban ki vagyunk éhezve a friss ízekre, de még nehéz megfelelő minőségű friss hozzávalókhoz jutni. Jobban járunk tehát ha még a megbízható téli zöldségeinkhez nyúlunk, például a céklához, mely valódi ásványi anyag és vitaminbomba. Ezt a tészta ételt pedig az is szeretni fogja, aki eddig messziről kerülte ezt a szuper színes zöldséget.

Hozzávalók (4 főre)
– 350 g durum tészta (farfalle, conchiglie rigate – olasz kagyló stb.)
– 450 g tisztított cékla
– 100 g lilahagyma (egy nagyobb fej tisztítva)
– 5 gerezd fokhagyma
– 100 g camembert
– 3 – 4 evőkanál tejföl és / vagy görög joghurt
– 1 nagy marék dió
– olívaolaj
– balzsamecet
– provence-i fűszerkeverék, vagy kakukkfű és rozmaring
– só

Elkészítés
A céklát és a hagymát kb. 1×1 centis kockákra vágjuk és egy nagyobb tűzálló tálban összekeverjük, sózzuk és fűszerezzük (2-3 rétegben tudjuk elteríteni). Hozzádobáljuk a fokhagymagerezdeket hámozás nélkül, mivel sokáig fogjuk sütni és így nem ég meg. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, még egyszer átkeverjük és 200 fokos sütőben alufóliával lefedve 2 órán át sütjük. A sütés közben többször (3-4 alkalommal) átkeverjük, ha nagyon elsüli a levét akkor kevés vizet öntünk alá. A sütés végén 5 percet fólia nélkül pirítjuk.
Amíg sül a cékla, szárazon megpirítjuk a diót serpenyőben majd durvára aprítjuk, a camembert sajtot is felvágjuk kisebb darabokra.
Sós vízben kifőzzük a tésztát, szigorúan al dente állagúra. Míg a tészta fő a megsült fokhagymákat kibontjuk a héjukból és egy kisebb késsel összeaprítjuk, a sült fokhagymát elkeverjük a tejföllel és a görög joghurttal. A sült céklát egy nagyobb lábosba kotorjuk, a kifőtt tésztát beleszedjük kevés főzőlével együtt, hozzáadjuk a fokhagymás tejfölt/joghurtot és a camembert-t, alaposan összekeverjük.
Tálaláskor megszórjuk a pirított dióval.

Tippek és trükkök
– A cékla sütési idejét nem érdemes megspórolni, hamarabb megpuhul, de egészen más dimenzióba emelkedik az íze a hosszú sütéstől. Elkészíthetjük egy nappal korábban is, jól tárolható hűvös helyen.
– A tejfölt és görög joghurtot szabadon variálhatjuk és akár helyettesíthetjük is tejszínnel vagy mascarpone-val.
– Camembert helyett érdemes valamilyen jobb féle kéksajttal is elkészíteni.

Címkék: camembert | cékla | dió | tészta | vega

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...