Sült spárga fetával, dióval és zöldfűszeres mártással

2019. máj. 23.

Sült spárga fetával, dióval és zöldfűszeres mártással

Az idei évben annyi spárgát ettem, mint eddig életemben összesen. Többször adtam már esélyt neki, de csak most sikerült ráharapnom az ízére. Ezúttal sem terveztem spárgát főzni, de váratlanul kaptam egy csomaggal a kedves svájci falubelinktől, aki hazautazás előtt már nem tudta megfőzni. Gondoltam kipróbálom, hogy működik vacsorára. Miután utánaolvastam, hogy milyen ízek illenek hozzá azokon kívül, amit eddig is tudtam, összedobtam ezt a gyors, de igazán ízletes verziót. Lehet belőle előétel / vendégváró falat vagy egy könnyed vacsora is, egy szelet pirított kovászos kenyér vagy bagett és egy pohár bor jár mellé.

Hozzávalók (4 főre – előétel, 2 főre – vacsora)
– 500 g zöld spárga
– 100 g feta (lehetőleg kecske), vagy friss kecskesajt
– 1 marék dió
– extra szűz olívaolaj
– 1 fél citrom leve
– 1 kis csokor zöldfűszer (50% menta, a többi petrezselyem és 3-4 szál citromos kakukkfű vagy sima)
– kevés méz
– bors (frissen őrölt)
– só

A spárgáról
Vásárlás: A spárgánál különösen fontos, hogy a lehető legfrissebb állapotban használjuk fel. Vásárláskor, ha lehet nézzük meg a levágott részét, itt látszik legjobban, hogy mennyire friss. A zöld spárga színe élénk, csúcsa lilás színű, szára feszes. Ha a körmünket nehezen tudjuk beleszúrni, akkor már alacsonyabb a nedvességtartalma, nem elég friss. Sajnos a nagyobb áruházakban nehéz igazán friss spárgát venni, de ha szép, élénk színű egyenletesen vékony (hüvelykujjnál vékonyabb) spárgákkal találkozunk érdemes megvásárolni, nem foghatunk vele mellé.
Tárolás: Ha nem főzzük meg azonnal, akkor max. 2-3 napig tárolhatjuk otthon. Csomagoljuk ki, ha a szárak vége túl száraz, vágjuk le és csavarjuk nedves konyharuhába az egész csomagot, hűtőben tároljuk. A konyharuhát érdemes naponta újra nedvesíteni.
Előkészítés: A spárgákat megmossuk, a két végüket megfogjuk és eltörjük, ahol elpattan onnantól fás. Az alsó részét félre tesszük, ezt meg kell hámozni, utána belekerülhet egy levesbe, rizottóba, alaplébe. A mostani recepthez csak a felső kb. 10 cm-et használjuk.

Elkészítés
A spárgákat egy tűzálló tálba tesszük (lehetőleg egy rétegben) megkenjük extra szűz olívaolajjal, óvatosan sózzuk (a feta sós!), őrölünk rá kevés borsot és 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütjük kb. 15 percig.
Amíg sül, száraz serpenyőben megpirítunk egy marék diót, majd durvára daraboljuk.
A zöldfűszereket megmossuk és apróra vágjuk, a citromléhez kb. kétszeres mennyiségű extra szűz olívaolajat adunk, alaposan összekeverjük egy habverővel vagy villával amíg emulgeál (tejszerű színűvé és sűrű állagúvá válik), majd hozzákeverjük a zöldfűszereket, kevés sót és mézet adunk hozzá.
A spárga akkor készül el, mikor enyhén kezd megbarnulni és összeesik, ekkor kivesszük a sütőből és tálalhatunk. A spárgát tányérra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk a dióval és meglocsoljuk a zöldfűszeres öntettel, díszíthetjük kakukkfű virággal és azonnal fogyasztjuk. Magában is remek, de egy szelet pirított kovászos kenyérrel, vagy pirított bagett szeletekkel kiadósabb fogásként is megállja a helyét.

Címkék: dió | feta | spárga | tavasz | zöldfűszer

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...