Széles metélt medvehagyma pesztóval avagy tagliatelle al pesto all’aglio orsino

2015. ápr. 29.

Széles metélt medvehagyma pesztóval

Az olasz pesztó újraértelmezése bazsalikom helyett medvehagymával, friss házi tésztával. Tökéletes befejezése a medvehagymaszezonnak!

 Hozzávalók (4 főre)
– friss házi széles metélt (300 g lisztből) vagy 450-500 g száraz tészta
– 1 nagy csokor medvehagyma
– 50 g „mag”: mandula, napraforgómag, fenyőmag, dió tetszés szerint
– 4-5 db aszalt paradicsom (olajban eltett vagy sima)
– 1+1 marék reszelt parmezán (a pesztóba és a tészta tetejére)
– 1 dl olívaolaj
– só
– bors
– oregánó (szurokfű)

Előkészítés
A medvehagymát megmossuk és lecsöpögtetjük, leszárítjuk pl. papírtörlővel, majd apróbb darabokra vágjuk.
A magot/magokat száraz serpenyőben megpirítjuk, és késsel összevagdaljuk. Ha turmixot használunk, célszerű ledarálni.
Az aszalt paradicsomokat apróra vágjuk, a parmezánt lereszeljük.

Elkészítés
Ha turmixszal dolgozunk, akkor először a medvehagymát és az olívaolajat turmixoljuk össze. Utána a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és addig turmixoljuk, míg egyneművé válik a pesztó, de azért kisebb darabok látszanak még benne.

Ha késes aprítóval készítjük, akkor a medvehagyma kivételével mindent bepakolunk, és a tetejére halmozunk annyi medvehagymát, amennyi csak ráfér. Elkezdjük az aprítást. Hamar lesz hely a kimaradt medvehagymaleveleknek is, ekkor mindet hozzáadjuk. Addig aprítjuk, míg egyneművé, de kissé még darabossá válik a pesztó.

Bármelyik verziót is választottuk pár perc alatt elkészült a pesztónk. 🙂

A tésztát al dentére főzzük, nem öblítjük le (!). Kevés főzővízzel (kb. 3-4 evőkanál) egy lábosba öntjük, és hozzákeverjük a kész medvehagymapesztót. Kicsit átmelegítjük a tűzhelyen, és tálalhatunk. A tetejét szórjuk meg parmezánnal. Frissen az igazi!

Házi széles metélt készítéséről ebben a bejegyzésünkben írunk részletesebben.

Tippek és trükkök:

– Ezt az ételt elkészíthetjük az év bármely szakában elrakott medvehagyma pesztóból. Ha saját magunk nem tudunk eltenni, akkor termelői piacokon vásárolhatunk ilyet. Mi is készítünk, tőlünk a Vendégházban és főleg a Zamárdi Patkó piacon.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...