Széles metélt medvehagyma pesztóval avagy tagliatelle al pesto all’aglio orsino

2015. ápr. 29.

Széles metélt medvehagyma pesztóval

Az olasz pesztó újraértelmezése bazsalikom helyett medvehagymával, friss házi tésztával. Tökéletes befejezése a medvehagymaszezonnak!

 Hozzávalók (4 főre)
– friss házi széles metélt (300 g lisztből) vagy 450-500 g száraz tészta
– 1 nagy csokor medvehagyma
– 50 g „mag”: mandula, napraforgómag, fenyőmag, dió tetszés szerint
– 4-5 db aszalt paradicsom (olajban eltett vagy sima)
– 1+1 marék reszelt parmezán (a pesztóba és a tészta tetejére)
– 1 dl olívaolaj
– só
– bors
– oregánó (szurokfű)

Előkészítés
A medvehagymát megmossuk és lecsöpögtetjük, leszárítjuk pl. papírtörlővel, majd apróbb darabokra vágjuk.
A magot/magokat száraz serpenyőben megpirítjuk, és késsel összevagdaljuk. Ha turmixot használunk, célszerű ledarálni.
Az aszalt paradicsomokat apróra vágjuk, a parmezánt lereszeljük.

Elkészítés
Ha turmixszal dolgozunk, akkor először a medvehagymát és az olívaolajat turmixoljuk össze. Utána a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és addig turmixoljuk, míg egyneművé válik a pesztó, de azért kisebb darabok látszanak még benne.

Ha késes aprítóval készítjük, akkor a medvehagyma kivételével mindent bepakolunk, és a tetejére halmozunk annyi medvehagymát, amennyi csak ráfér. Elkezdjük az aprítást. Hamar lesz hely a kimaradt medvehagymaleveleknek is, ekkor mindet hozzáadjuk. Addig aprítjuk, míg egyneművé, de kissé még darabossá válik a pesztó.

Bármelyik verziót is választottuk pár perc alatt elkészült a pesztónk. 🙂

A tésztát al dentére főzzük, nem öblítjük le (!). Kevés főzővízzel (kb. 3-4 evőkanál) egy lábosba öntjük, és hozzákeverjük a kész medvehagymapesztót. Kicsit átmelegítjük a tűzhelyen, és tálalhatunk. A tetejét szórjuk meg parmezánnal. Frissen az igazi!

Házi széles metélt készítéséről ebben a bejegyzésünkben írunk részletesebben.

Tippek és trükkök:

– Ezt az ételt elkészíthetjük az év bármely szakában elrakott medvehagyma pesztóból. Ha saját magunk nem tudunk eltenni, akkor termelői piacokon vásárolhatunk ilyet. Mi is készítünk, tőlünk a Vendégházban és főleg a Zamárdi Patkó piacon.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...

Sajtos keksz

Sajtos keksz

Az utóbbi években mindig készül nálunk ez a sajtos keksz az ünnepi időszakra, optimális esetben kitart karácsonytól szilveszterig. A recept egy régi "nyugat-német" Burdából származik, amikből anno...